Acı yeme konusunda bölgesel yemek kültürünün etkisinde kalan kişiler (örneğin çocukluğundan itibaren evde her zaman acı yemekler hazırlanması ya da bir süre kalınan bir yerde acı yemeye çok alışmak) acı soslar ya da baharatlar yemeyi her öğünlerinde standart ihtiyaçları olarak belirtiyorlar. Bununla birlikte acı eşiklerinin de yükseldiğini ve her seferinde daha fazla acı bir şey yemek istediklerine çok kere şahit olmuşumdur. Bu konu ile ilgili olarak internette okuduğum bir makaleye bağlı olarak gidermiş olduğum bir merakım hakkında bilgi vermek amacıyla da bu başlığı açmış bulunuyorum.
Acı biberi, baharatları ve sosları seven birisiyim, ama makul de bir sınırım var. Hiçbir zaman iştah açıcı olsun diye aç karnına cin biberleri yeme yarışına girmedim ve acının faydaları ile birlikte mideye bir noktadan sonra sınırlarının aşılması durumunda zararlarının da olacağını düşünüyorum. Ama bana her zaman asıl ilginç gelen konu, acı bir şey yedikten sonra burnun akması hadisesidir. Yani ağız yanarken burun ne amaçla akar ve bu tam olarak neden ve ne amaçla olur?
Acı bir biber yedikten sonra burnumuzun akmasına neden olan şey, biberlerde bulunan kapsaisin maddesiymiş ki acı sosların da acısının biberlerden geldiğini düşününce bu çok mantıklı bir açıklama olmuş oluyor. Kapsaisin çok sayıda faydaya da sahip olmakla birlikte biberi acı yapan madde olma özelliğine sahip. Ama biberi yediğimizde acısından dolayı burnumuzun akmasına neden olan madde de yine ta kendisi oluyormuş.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;
bkz: Acıkmayı geciktirmek ya da iştahı kesmek için öneriler
bkz: Kaç yumurta günlük protein ihtiyacını karşılar?
bkz: sakız çiğnemek acıktırır mı?
bkz: Evde acı sos nasıl yapılır?
bkz: Sriracha Sos Nedir ve Hangi Yemeklerle Birlikte Kullanılır?
bkz: Gelmiş Geçmiş En Acıklı Türk Filmi Hangisidir?